DE BARRICADE OP MET SOKKEN

7 januari, 2023

Gelukkig nieuwjaar! Met plezier laat ik je de tekening zien die ik maakte van Maggie Stern (ik ontmoette haar afgelopen zomer in Boston) en vertel je haar verhaal. Het is zo positief en verrassend, ik hoop dat het jou ook inspireert!

"Mijn hoofd en mijn ogen zijn altijd benieuwd wat mijn handen maken."

Maggie Stern groeide op in New York City. Als ze negen jaar oud is, besluit ze kinderboekenschrijver te worden. Eind dertig, na het schrijven van 15 boeken waarvan er 5 gepubliceerd werden, blijft haar grote succes uit.

Ze is moe en teleurgesteld, maar het moment dat ze een sokpop ziet liggen in een stapelbed op het zomerkamp van haar zoon, is ze als door de bliksem getroffen. "Zoiets kan ik ook maken!" Ze maakt er meer dan honderd. In alle soorten en maten. Veiligheidsspelden, knopen, ritsen, alles wat ze vindt, gebruikt ze. Vervolgens kiest ze ook hout en papier maché. Wat haar aanspreekt, thuis en op straat, vermaakt ze tot poppen. "Ik stapte in een nieuwe wereld, van zwart-wit naar full color. Al mijn zintuigen kwamen tot leven. Alles werd wakker!"

Via een collega van haar man belandt ze in een tekencursus van Cat Bennett. "Ik kan niet tekenen, ik vond het hartstikke spannend, maar het draaide allemaal om: kom erbij en wees jezelf. Het was leuk. We tekenden zelfs met ogen dicht, het was zo bevrijdend. Jaren volgde ik deze lessen. Ik speelde en experimenteerde."

Ze gaat haar tekeningen op stof borduren, vooral op antieke zakdoeken en naait meer dan honderd eigenzinnige taferelen. "Mijn ware natuur kwam tevoorschijn." Een fabriek weet haar borduursels over te zetten op theedoeken, broches en nieuwe zakdoeken, maar als business-model werkt het niet. "Mensen snuiten hun neus niet in een zakdoek vol steekjes." 

Wanneer tot haar ontzetting Trump president wordt, besluit ze terug te vechten met positiviteit. Ze gaat sokken ontwerpen met inspirerende vrouwen uit de geschiedenis en een quote van elk onder de voet. Een fabriek maakt honderd paar van haar eerste ontwerp: rechter Ruth Ginsberg, een leider in de strijd voor vrouwenrechten. In één dag verkoopt ze ze allemaal op Etsy. Haar bestseller is geboren. Inmiddels wandelen er meer dan 200 verschillende ontwerpen over de hele wereld en zet ze er ook inspirerende mannen op. De eigenaar van de fabriek heeft haar sokkenbedrijf onlangs overgekocht, maar Maggie, nu 68 jaar, blijft hun enige ontwerpster.

Wat haar helpt om te creëren wat echt bij haar past, is een open blik. "Ik weet niet hoe een volgende deur opent, maar ik zorg dat ik er klaar voor ben. De ideeën voor sokken en zakdoeken kwamen voorbij en ik greep ze vast. Vervolgens speel ik en probeer uit. Veel werkt niet. Soms ben ik in een week met iets klaar en soms duurt het jaren. Elk jaar maak ik een nieuwe kleine sokpop en een papier-maché geit. Om te zien of het er anders uitziet dan wat ik 15, 20 jaar geleden maakte. Ben ik nu vrijer, of toen?"

Maggie Stern

Ik wens je een verrassend, liefdevol en creatief 2023!

Wil je regelmatig een tekening, een verhaal ter inspiratie of een handige tip over storytelling in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Lees hier meer nieuwsbrieven.