HOE VIND JE JOUW VERHAAL?

7 juni 2023

Afgelopen weekend was mijn moeder jarig. Het is wonderlijk hoe ik als vanzelf rond haar verjaardag en in de winter rond haar sterfdag, met haar bezig ben. Op de dagen zelf bekijk ik de meest treffende foto's die ik van haar heb. Daar zit altijd deze bij:  

Hoe vertel je jouw verhaal

Ze is nog een meisje. Hoe oud? Zes of zeven misschien? Het puppyvet is verdwenen. Ik herken haar precies in de uitdrukking van haar gezicht; ondeugend, geestig, eigenwijs… Heeft ze een binnenpretje? Maakt de fotograaf een grapje? Waarschijnlijk mocht ze niet lachen met open mond. Ze duimde en had daardoor scheve tanden. Volgens de verhalen. En dit was een fotosessie. Ze moest er fraai opkomen. Van haar zussen heb ik soortgelijke foto's. Zelfde bloesjes. Zelfde vlechten. Hier, bij mijn moeder, zie ik het randje van een hemdje onder haar bloesje vandaan piepen. Zo ken ik haar: onder een bloesje een hemdje. Zelfs in de zomer. En altijd een bril.

Wat me raakt is dat eigenzinnige snoetje aan de start van haar leven. Nog zoveel mogelijkheden in 't verschiet. Van haar leerde ik vertellen. Ze was mijn voorbeeld voor zelfspot, genoot van overdrijven en verraste met details. In deze foto zie ik haar blik op de wereld die ze altijd behouden heeft. Het is deze blik waarop haar beste acties volgden; de acties die pasten bij wie ze in wezen was. Als ik mijn herinneringen nu de vrije loop laat, volgen er vele verhalen, als vanzelf.

Maar nu jij…

Ben jij op zoek naar jouw verhalen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Start bij wie je in wezen bent, wie je altijd al was en wie je tijdens je leven geworden bent. Je unieke verhalen liggen voor het oprapen. Je zit er bovenop! Je moet ze enkel tevoorschijn halen.

Aan de slag? Begin met het volgende:

Neem een foto uit je jeugd waar jij opstaat, waarop je ouder bent dan vier jaar. Kies een foto die je aantrekt, koestert of fascineert. Je hebt er maar één nodig. Bekijk de foto goed. Wat zie je in het kind dat je nu nog steeds volledig herkent in de volwassene die je geworden bent? Wat is vagelijk overeenkomstig? Wat is onherkenbaar of suggereert niets gedenkwaardigs? En wat is het tegenovergestelde van wie je geworden bent? Vanwaar deze vier verschillende uitkomsten? Leg dit uit aan jezelf. Terwijl je hierover nadenkt, noteer je de mensen en gebeurtenissen die in je opkomen. Welke gezichten (familieleden, vrienden, docenten, buren, rivalen, vreemden, dieren…) komen als vanzelf in je op? Wanneer was het voor het laatst dat je aan deze mensen dacht? Welke verhalen komen omhoog uit je herinnering? Welke associaties? Door je te verbinden met iets ouds, vind je voeding voor iets nieuws. Dit vormt de basis van jouw verhalen.*

*Deze oefening komt uit de bestseller The creative habit (2003) van Twyla Tharp. Ik noemde haar toevallig ook in mijn vorige nieuwsbrief. In The creative habit helpt ze lezers in uitleg en oefeningen om creativiteit een onderdeel van hun leven te maken. Of je nu schilder, schrijver, danser, zakenman of simpelweg mens bent die ernaar smacht om creativiteit een stimulerend onderdeel van je leven te maken. Je krijgt ingangen tot het vinden van je eigen stem, vorm en medium, maar ook benadrukt ze het belang van discipline, voorbereiding en routine zodat je jouw 'goddelijke inspiratie' kunt ontvangen.

Wil je aan de slag met je verhaal, meer oefening en de kneepjes van storytelling onder de knie krijgen? Met plezier geef ik trainingen voor teams en groepen die met storytelling hun impact willen vergroten. Ook geef ik schrijf- en vertelsessies voor individuen.

Ik wens je een vreugdevolle week. En laat je je inspireren door een foto van vroeger? Dan wens ik je prachtige verrassingen!

Wil je regelmatig een tekening, een verhaal ter inspiratie of een handige tip over storytelling in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Lees hier meer nieuwsbrieven.