JE STEM GEBRUIKEN

27 januari, 2023

'Iedereen zou dit dappere en overweldigende boek moeten lezen', zegt Joseph O'connor op de achterkant van De grote stilte van John Boyne. Ik ben het helemaal met hem eens.

Deze roman uit 2014 gaat over een Ierse priester die terugkijkt op zijn leven van zwijgen. Zwijgen over de misstanden die hij om zich heen ziet en aan den lijve ondervindt in de Katholieke kerk. Een verhaal over zijn worsteling, zijn poging om te begrijpen wat hij nu precies gedaan heeft en de vraag of hij door te zwijgen (en te liegen) even schuldig is als alle anderen.

Een verhaal waar ik eigenlijk geen zin in had (wat een akelig onderwerp, ik lees liever iets liefs of geestigs), maar waar ik toch nieuwsgierig naar was omdat ik liefhebber ben van het werk van John Boyne.

Ik heb het in één ruk uitgelezen, dit verhaal over moed, schuld, schaamte, onmacht en macht, verlangen en keuzevrijheid.

Voor mij is het zo'n aanmoediging om nog veel meer trainingen Storytelling te geven. Om mensen te stimuleren hun stem te gebruiken, niet te zwijgen, niet weg te kijken, niet te vergoelijken, maar op te staan en te spreken. Om je verhaal te vertellen. Om te gaan voor wat je aan het hart gaat. Om het goede te doen. Om lef te tonen.

Lees dit aanmoedigende boek, zou ik willen roepen. En geniet van het boek, het is werkelijk schitterend, eigenzinnig en ook liefdevol geschreven. Het brengt zoveel om over na te denken.

Daarom ook een boek om veel te leren over storytelling.

De grote stilte - John Boynes

Ik wens je moedige, liefdevolle weken!

Wil je regelmatig een tekening, een verhaal ter inspiratie of een handige tip over storytelling in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Lees hier meer nieuwsbrieven.